POUZE DNES! VIP SLEVOVÝ KÓD → ECO10 → -10% SLEVA NA VŠECHNO

Kategorie
 
 
 
 
 

Jak pečovat o nábytek ze dřeva Sheesham

Dřevo SheeshamSheesham je považován za takzvané vzácné dřevo kvůli jeho extravagantnímu a jedinečnému povrchu. Vzrušující kresba dřeva je velmi výrazná a zároveň charakteristická pro dřevo Sheesham. Mnohé možné odstíny hnědé jsou dokonale zdůrazněny silným, vlnitým zrnem a sahají od tmavě červenohnědé až po světle medový tón. Dřevo Sheesham je velmi odolné a tvrdé dřevo s jemnou strukturou pocházející z Indie. Jelikož se však stromy velmi snadno pěstují, nábytek vyrobený ze dřeva Sheesham je navzdory své exkluzivitě cenově dostupný. Toto tropické dřevo je považováno za jedno z nejlepších dřevin pro výrobu nábytku. Je až 1,6krát tvrdší než dubové dřevo, a proto je obzvlášť odolné a trvanlivé. Právě proto dřevo sheesham ve skutečnosti nevyžaduje mnoho speciální péče, avšak za předpokladu, že chcete, aby váš výjimečný kus nábytku ze dřeva Sheesham vypadal co nejlépe, je třeba mít na paměti několik důležitých věcí.

Nejprve se podívejme, kde jste se rozhodli umístit svůj kus nábytku. V ideálním případě byste měli zajistit, aby váš nábytek ze dřeva Sheesham nebyl vystaven přímému slunečnímu záření, neboť to může změnit barvu nábytku. Nábytek by měl být umístěn v prostorách s poměrně stálou a stabilní teplotou, ne příliš vysokou a ani ne příliš nízkou. Neměl by být příliš blízko zdroje tepla, jako je oheň z krbu nebo radiátor, a neměl by být ani v zimní zahradě nebo koupelně, kde může vlhkost vést až k deformaci, třepení nebo praskání sheeshamového dřeva.

Správná péče o dřevo SheeshamDřevo Sheesham

Péče o nábytek ze dřeva je opravdu poměrně jednoduchá a to platí iv případě dřeva Sheesham. Voda je nepřítelem většiny dřevěného nábytku, proto je důležité používat podložky pod sklenice, pokud máte to štěstí, že vlastníte stůl ze dřeva Sheesham. Pod horké nápoje a talíře se doporučuje používat teplovzdorné podložky a dojde-li k rozlití, ihned tekutinu odstraňte jemnou a savou houbou. Vlhké skvrny (voda, džus, olej atd.) by se měly vždy okamžitě odstranit, aby nedošlo ke změně barvy. Samozřejmě záleží také na tom, jak byl povrch vašeho nábytku ze sheeshamu ošetřen. Lakované dřevo je mnohem méně citlivé na změnu barvy než neošetřený přírodní sheesham. Olejované a voskované povrchy podobně odpuzují nečistoty a zvýrazňují efekt zrna, stejně jako kresbu dřeva. K odstranění hrubých nečistot stačí utírání suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem.

Sheeshamové dřevo těží z krásného zbarvení – každý kus nábytku je jedinečný, ale vždy krásný. Aby to tak zůstalo, je důležité, aby prach, špína a nečistoty nedostaly příležitost usazovat se ve dřevě, čímž by časem získalo matnou, špinavou patinu. Utírání prachu by se mělo provádět každých pár týdnů pomocí několika kapek vody na měkké bavlněné nebo mikrovláknové utěrce. K čištění nábytku nikdy nepoužívejte abrazivní čistící prostředky ani abrazivní houby či hadříky. Jakékoli tvrdé předměty uložené na vrchu vašeho nábytku by měly být umístěny na měkkých podložkách, aby bylo dřevo chráněno před poškrábáním.

Pokud jde o leštění kusů dřeva Sheesham, doporučení z hlediska frekvence je každé čtyři měsíce. K leštění je nejlepší kvalitní krémový včelí vosk. Nepoužívejte žádná silikonová nebo sprejová leštidla, protože mají tendenci zanechávat zbytky na povrchu nábytku. Potřebujete jen malé množství vosku, které aplikujete na jemném mikrovláknovém hadříku a nábytek důkladně otřete suchým a čistým hadříkem. Chcete-li zanechat vyšší lesk, můžete povrch přeleštit hadříkem, který nepouští vlákna.

Stejně jako u většiny dřevěného nábytku jedním z nejlepších způsobů, jak zachovat svůj kus nábytku jako nový, je dodatečně mu poskytnout určitý stupeň ochrany proti vodě, to znamená navoskovat nebo naolejovat povrch. Většina námi prodávaných kusů nábytku ze dřeva Sheesham je již chráněna voskem, olejem nebo lakem ještě před prodejem. Chcete-li ještě více obohatit dřevěný povrch vašeho nábytku, můžete použít pigmentovaný kreativní vosk, který je směsí různých přírodních olejů a vosků s organickými pigmenty. Takový vosk obohacuje a vyživuje každý dřevěný povrch. Přírodními pigmenty dodává ošetřeným povrchům intenzivní barvu. Přidáním takového vosku na stávající povrchovou úpravu se do pórů usadí určité zabarvení a nábytek získá pěknou patinu. Jakýkoliv přebytek vosku odstraňte čistým jemným hadříkem. Pokud je váš nábytek ručně lakován, měli byste se vyhnout jakýmkoli olejům nebo voskům na olejové bázi a držet se přírodního včelího vosku.

Při manipulaci s nábytkem se vyhněte tahání, které může oslabit nohy nebo klouby a zvedání nábytku vždy provádějte opatrně od nejpevnější části kusu. Pokud jde o práci pro dva lidi, tak raději neriskujte poškození nábytku nebo vlastních zad!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze