POUZE DNES! VIP SLEVOVÝ KÓD → ECO10 → -10% SLEVA NA VŠECHNO

Kategorie
 
 
 
 
 

Skutečně účinný ekologický postřik na plevel

V dnešním článku si povíme něco o skutečně účinném a hlavně ekologickém postřiku, jehož hlavní složkou je ocet. Na internetu najdete spoustu článků o tom, jak si vyrobit postřik v domácích podmínkách s obsahem octa. No nakonec zjistíte, že tento postřik nefunguje.

Plevel už zřejmě potrápila každého vlastníka zahrady. Zbavit se jí není jednoduché, o to víc pokud jste ekologicky založení a hledáte přírodní řešení. My jsme si vyzkoušeli vyrobit vlastní postřik, jehož složkou je ocet. Pozor, ale ne ocet, který běžně koupíte v potravinách. K výrobě budeme potřebovat 20% ocet. V běžných obchodech zakoupíte ocet 8%, který při této koncentraci není účinný.

Na výrobu jsme použili 20% ocet bez ředění vodou a ekologické tekuté mýdlo. Mýdlo působí jako smáčedlo, to znamená, že se přilepí na povrch listů a nestéká. Delší vydrží a nesmyje ho ani lehčí přeháňka. Postřik promícháte a můžete jít na to! Pamatujte, ale, že postřik nepůsobí selektivně, jakoukoli rostlinu zasáhne, spálí ji. Postřik nejrychleji funguje na pampelišku lékařskou, která je zničena do 2 hodin. Jde sice o léčivou, ale zároveň agresivní rostlinu, která se rychle rozmnožuje semeny i kousky kořenů. Často se objevuje v trávnících a na intenzivně zavlažovaných místech.

Pokud se rozhodnete připravit si tento postřik na plevel z 20% octa, nezapomínejte na bezpečnost při práci. První podmínkou je, abyste postřik aplikovali v naprostém bezvětří. I v takových podmínkách, ale používejte ochranné rukavice a pracovní brýle. Tento koncentrovaný ocet je podstatně agresivnější vůči pokožce a očím.

Pro aplikaci postřiku si na několik následujících dní vytipujte správné počasí. Ideální by mělo být slunečno a bez deště. Pokud by totiž následoval po aplikaci déšť, mohl by snížit účinky postřiku. Zároveň jsou důležité i sluneční paprsky, které pomohou spálit listy plevele.

20% Ocet si můžete zakoupit zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze