POUZE DNES! VIP SLEVOVÝ KÓD → ECO10 → -10% SLEVA NA VŠECHNO

Kategorie
 
 
 
 
 

Údržba a péče o nábytek z mangového dřeva

Dřevo mango

Každý strom je jedinečný, a proto je jedinečný i každý kus nábytku! Mangové dřevo pochází z mangovníku. Je to tentýž strom, který produkuje sladké masité ovoce známé jako „mango“, vyznačující se slupkou, která se mění ze zelené na červeno žlutou a vnitřek tvoří velká pecka obklopená šťavnatou žlutou dužninou. Jeho „latinský“ název je mangifera indica.

Mangovník je stálezelený a dorůstá průměrné výšky 15 až 18 metrů. Přestože mangovníky lze nyní nalézt po celém světě, pocházejí z Indie, Myanmaru (dříve Barma) a východní Asie. Strom se pěstuje ve většině tropických klimatu kvůli popularitě jeho ovoce. Dřevo se pěstuje většinou v Indii, ale tento průmysl lze nalézt iv mnoha jiných částech světa včetně Keni a Číny.

Nábytek z mangového dřeva je velmi oblíbený pro své odolné vlastnosti, exotický vzhled a jednoduchou péči, zkrátka působí moderně a exkluzivně. Mangové dřevo je trvale udržitelný typ dřeva, neboť pochází ze starých mangových stromů, které již nerodí ovoce. Přirozená barva mangového dřeva je světle až zlatohnědá. Mořením dřevo získává další krásné odstíny. K ochraně před nečistotami a vlhkostí je nábytek z mangového dřeva u nás před prodejem lakován. Mangové dřevo lakované čirým lakem můžete vidět na jídelních stolech nebo konferenčních stolcích, na těchto druzích nábytku se mangové dřevo dokonale ukáže.

Mango je tvrdé dřevo. Úžasnou přírodní kresbu tohoto dřeva se zřetelně viditelným zrnem lze krásně vylepšit různými vosky, abyste vytvořili naprosto jedinečné kousky, které vydrží zkoušku časem. Tvrdé dřevo obvykle pochází z listnatých stromů, zatímco měkké dřevo se těží z jehličnatých stromů, jako je borovice. Stromům s tvrdým dřevem trvá zrání déle než stromům z měkkého dřeva.

Mangové dřevo

Na rozdíl od mnoha jiných tvrdých dřevin se mangové dřevo poměrně snadno opracovává. Díky tomu je vynikající volbou pro výrobu nábytku. Lehce se tvaruje, hobluje a brousí a zároveň se může pochlubit velkou pevností. Výsledkem je, že vysoký podíl produktů z mangového dřeva obsahuje zdobené vzory. Jedná se o dřevo s hustou kresbou, což přispívá k exotickému vzhledu, který lze nalézt na našich výrobcích z tohoto dřeva.

Stejně jako veškerý dřevěný nábytek, i mangovému nábytku se doporučuje udržovat jej v suchu a mimo zdroje tepla. Mango má podobnou úroveň odolnosti jako jiné tvrdé dřevo. Odolností se dostává na úroveň dřevin jako je například jasan a dub.

Mangové dřevo je vysoce udržitelné díky pěstování jako ovocného stromu. Stromy dozrávají poměrně rychle na tvrdé dřevo, přičemž dospělosti dosahují asi po 15 letech. V tomto bodě začnou produkovat méně ovoce nebo již zůstávají bez produkce tohoto ovoce. Farmáři manga začínají vysazovat nové stromy každých 7 až 15 let, zatímco starší stromy přestávají rodit ovoce. To vytváří udržitelný cyklus výsadby a sklizně, přičemž na dřevo se pokácejí jen méně plodné stromy. Díky tomu stromy nejsou na seznamu ohrožených dřevin! Používání mangového dřeva k výrobě nábytku v určité míře způsobuje menší tlak na kácení ohroženějších stromů, jako je například teak.

Čištění mangového dřevaNábytek z mangového dřeva

Přestože je mangové dřevo poměrně odolné vůči vodě, nedoporučuje se jej čistit nanášením vody na povrch a odstraňováním houbou. Pokud jde o čištění, doporučujeme povrch utírat denně pokud možno, ale pokud ne, tak alespoň jednou týdně, abyste předešli hromadění usazenin ve dřevě jako je prach. Doporučujeme vždy používat suchý hadřík, protože neustálé používání navlhčeného hadříku může způsobit změnu barvy. Alternativně by bylo ideální použít malé množství včelího vosku pro správné vyčištění povrchu. Tento vosk je jednou ze složek ochranného nátěru dřeva. Pokud budete postupovat podle těchto pokynů pro snadnou údržbu, můžete zajistit, že váš mangový nábytek zůstane nový a vydrží po generace.

  • Povrch mangového nábytku pravidelně otírejte mírně navlhčeným nebo suchým mikrovláknovým hadříkem, který neobsahuje žádné tvrdé švy, abyste předešli poškrábání.
  • Vyhněte se všem čistícím houbám s drsným povrchem.
  • Vyhněte se leštícím nebo čistícím přípravkům s obsahem silikonu, které mohou toto přírodní dřevo časem vysušit.
  • Nepoužívejte žádné čistící prostředky s obsahem čpavku.
  • Při používání tekutého nebo sprejového leštidla buďte opatrní, protože zbytky ponechané na povrchu mohou vést k odbarvení dřeva. Přebytečné zbytky vždy důkladně odstraňte jemným hadříkem.
  • Vosk vtírejte do dřeva, abyste vytvořili krásný lesk a přirozený ochranný povrch. Vosk také zabraňuje vysychání dřeva.
  • Minerální olej lze aplikovat pomocí jemného hadříku. Ten časem vytvoří na povrchu ochranný povlak.
  • Drobné škrábance a úlomky lze opravit takzvanými opravnými tužkami na nábytek nebo plnivem z měkkého vosku pro opravu takových poškození.

Mangové dřevo

Rady k prevenci před poškozením

Nábytek se snažte umístit vždy na místo, kde nesvítí větší část dne slunce. Vyhýbání se slunečnímu záření je jedním z klíčových faktorů ochrany jakéhokoli typu dřevěného nábytku. Vystavíte-li svůj nábytek (bez ohledu na barvu nebo druh dřeva) na přímé slunce, hrozí fakt, že takto vystavený nábytek začne časem blednout. To ale neznamená, že takový druh nábytku nemůže být vystaven na nějaký čas slunci. Právě sluneční paprsky totiž ukazují vysokou kvalitu a krásu mangového dřeva, ale je důležité zajistit, aby jeho vystavení slunci bylo minimální, tedy aby se předešlo velkému vyblednutí.

Dávejte si pozor na rozlité tekutiny

V průběhu času může rozlití způsobit poškození nebo změnu barvy vašeho nábytku z mangového dřeva. Platí to zejména pro předměty, jako jsou konferenční stolky a jídelní stoly, neboť při používání jsou přirozeně vystaveny tekutinám. S agresivnějšími tekutinami, jako je alkohol a lak na nehty, by se mělo zacházet obzvláště opatrně, protože mohou poškodit povrch mangového dřeva. Pokud rozlijete jakoukoli tekutinu, okamžitě ji otřete suchým a jemným hadříkem.

Nepokládejte horké předměty na dřevo

Pod horké předměty jako například šálky čaje, vždy používejte podložky nebo tácy.

Vyhněte se škrábancům

Každý kus nábytku je vyroben tak, aby byl co nejstabilnější a nejodolnější. I když k náhodným škrábancům dochází, existují kroky, které můžete podniknout, abyste se jim vyhnuli. Při designování svého domova dekoracemi na druzích nábytku s velkou pracovní plochou jako je komoda nebo stolek pod TV, se snažte vyhnout těžkým dekoracím, protože tyto dekorace mohou způsobit promáčknutí. Používejte podložky pod předměty, abyste zabránili vzniku škrábanců na dřevě. Některým škrábancům se, ale nevyhnete a pokud je to i váš případ, doporučujeme vám zakoupit si opravné pero, které můžete dostat zakoupit v různých barvách pro doladění vašeho nábytku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze